EAlogo EAlogo

site model
"We selected Ewers Architecture to lead us to a Campus Plan and to design a boys' residence hall. They were our unanimous choice from among 5 very successful firms based from Denver to Seattle. They listened carefully to our needs and guided us to exciting results with a visionary but practical campus plan. Peter was easy to team with and he was adept at working with our not-always-cooperative building department. We enjoyed his good nature and benefited from his wisdom and experience."

~Walt Daub, head of school

The Lowell Whiteman School is an independent college preparatory school with both residential students as well as day students. Nestled in a beautiful mountain valley the school has more than a dozen buildings constructed over their 50-year history. After reaching this half-century milestone, Ewers Architecture was selected to help re-sculpt their campus to serve the students over the coming decades.

Through an intensive master planning process over a period of several months, Ewers Architecture worked with the school’s administrators, teachers, board of directors, parents, and students to envision the future of this well-respected school. This master plan is the result of a successful collaborative process where all stakeholders shared their ideas and dreams, including:
• A new academic center consisting of remodeled existing buildings plus a new 14,000 square foot building with an auditorium, dining hall, library, and more.
• A new vehicular circulation system which allows a simple circulation for cars, but keeps them on the outskirts of campus, maximizing the open space.
• A new “front yard” for the campus, increasing the street appeal of the school.
• Two new boys dormitories, focusing on the south exposure for passive and active solar design.
• Several new faculty houses at the edges of campus for faculty solitude as well as student safety by ringing the campus with adults.
• Expanded interior and exterior spaces for student exercise and social activities.
• A plan to increase the sustainability of the school through increased energy efficiency for existing buildings and full sustainable requirements for all new buildings.
• A new unified architectural style that reflects the mountain setting, but does not lose the unique identity of the school.

LOWELL WHITEMAN SCHOOL MASTER PLAN

location: Steamboat Springs, Colorado
date completed: 2007
total site area: 185 acres
developed site area: approx 15 acres
civil engineer Baseline Engineering
landscape architect Susan Saarinen
structural engineers KL&A
mech/elec engineers Shaffer Baucom
sustainable features: focus on passive solar
on-site potable water
on-site waste-water
minimize automobile traffic
emphasize exterior environments
minimize building sizes
re-use existing buildings