EAlogo EAlogo

view from south AFTER

This project began with a blank slate -- a 1960s ranch style home without much flare. The owners are a young couple who recently purchased the the home only because of the view, yet they desired a home that would reflect their aesthetic values of simple, clean lines — spaces that would show off the artwork they have collected in their travels. They both work in the medical field and needed a respite from their high pressure workplaces.

Ewers Architecture sculpted a three-story addition rotated from the angles of the existing house so the floor-to-ceiling glass could respond to the view as well as the warmth of the south sun. The addition is anchored by a masonry wall exposed on the exterior and interior. This wall not only adds intrigue to the home, it also serves as thermal storage for the new sunspaces.

The result is a spectacular dining area, enlarged kitchen, and open living area on the main floor, plus the new upper floor hosts the master suite with breathtaking views and a large deck.

Whether you are in the dining room, on the deck, laying in bed in the master suite, or taking a bath, the views from this house are exactly what the doctors ordered.

NEUSTEDTER+McCLANAHAN RESIDENCE

location: Golden, Colorado
date completed: 2007
existing finished area: 2,172sf
additional finished area: 1,100sf
remodeled area: 575sf
total construction cost: $200,000
cost per s.f. for addition: $140/sf
cost per s.f. for remodel: $80/sf
sustainable features: passive solar design
masonry thermal storage wall
reuse of an existing structure
low-voc finishes
rapidly renewable materials